Berikanlah ana kekuatan diri

Terlalu berat ujian darimu..


‘Ya Allah kenapa kau berikan hambamu ini dengan dugaan yang tak berkesudahan..adakah kau ingin menguji keimanan dan kesabaran hambamu ini..andai kau ingin menguji hambamu ini.berikanlah hamba kekuatan diri untuk hamba terus tabah dalam menghadapi dugaan dari mu ya Allah’..tak cukup lagi dengan masalah yang datang dari studyku..sekarang datang lagi ujian dari tuhan.ana memang dah tak mampu dan tak pandai dalam membuat keputusan. Tadi housemate ana datang jumpa ana, bincang fasal nak pasang streamyx..yela baru2 ni streamyx kan ada buat package murah untuk student,so tujuan dia nak share lah dalam 1 rumah tu. (Streamyx 4 Mbps/512 kbps – RM88 per month) siap dapat notebook lagi.

1st month dengan pendahuluan kena bayar mahal sikit.tp 2 ana tak kesah sangat. Sebab dia kata duit untuk 1st month dengan pendahuluan tu boleh bayar ansur2 pada dia. lagi pun duit tu dia yang dahulukan.tp ana tak setuju dengan pendapat diorang. Dari dulu lagi housemate ana nak pasang tapi ana tak setuju. sebab ana tak setuju kerana sekarang pun college da bagi WiFi free dah. Package tu memang murah pada korang, kalau mak dan ayah korang berduit. Tapi ana tak macam korang. Mungkin kalau ana terima package tu ana terpaksa ikat perut. Sebab ana memang tak mampu untuk bayar tiap2 bulan. Dengan duit pengajian ana pun ana tak mampu bayar. Duit poket(PTPTN) pun ana belum dapat lagi, dah setahun lebih ana tunggu, bagai menunggu buah nak gugur dari dahannya. Ana dah masuk ijazah, banyak nak kene pakai duit. Nak bayar yuran nak bayar tu, nak bayar ni. Sekarang ni pun ana bergantung pada mak dan ayah untuk duit poket dan pengajian ana. Kadang pun ana tak berduit, ana tak sanggup beritahu pada mereka. Ana takut kalau housemate ana pulaukan ana, ana jadi serba salah. Ana sambung study pun dah banyak menyusahkan mereka. Tapi mereka menafikan sebab diorang tak nak anak2 nya tahu mak dan ayahnya tentang kesusahan mereka cari duit demi kebaikan untuk anak2.

Kakak dan adik ana pun sedang belajar lagi. Diorang pun tiap2 bulan perlu pakai duit. Kakak ana pun baru saja masuk ijazah. Lagilah memerlukan kewangan dan belanjawan yang besar. Ana tak tahu bagaimana nak beritahu pada housemate ana 2. Ana nak tolak, takut nanti diorang terasa pulak. Ana nak terima takut nanti kemudian hari, ana yang kene tanggung akibatnya. Ana nak makan pun jarang makan yang sedap2. Cukuplah sekadar isi perut. Tapi kadang pun ana tak makan jugak 2 3 hari. Hanya minum air je pun da buat kembung perut. Ana bukan nak minta simpati pada sesiapa pun. Cuma ana tak tahu pada siapa lagi ana nak luahkan isi hati ana sekarang ni. Jadi ana luahkanlah pada blOg ni. Tak kesahlah apa pandangan orang sekali pun ana terima je..

4 responses to “Berikanlah ana kekuatan diri

  1. ye,sye pham…bukn sng nk cik wit…cube r bncg bek2 dgn dorg cm ne..kalo dorg x pham gak,cepok je sowg2..hehe..sye pon ngah tggu ptptn n len2…da sthun lbh da tggu..TT..smoge twos tabah ye…

  2. ko klu mcm tu.. ko balun jer dorg.. tempik kat dorg… yg ko blom ade ptptn… so ko bg tau la dorg.. klu nk pasang..pasang la.. tp ko tak join.. meaning ko pakai je WiFi kolej.. tak yah join streamyx dorg.. ok?

  3. mmg la..tp strymix 2 pkej tOk 2 taun…sO aq ni kt cni agy 2 1/2..dOrang agy staun..dats y lah ap2 dOrg kne bncng ngn aq…lau aq xtndtgn sO mkne nyew dOrg xpkai la jwb nye…2 yg aq bingung neyh al…tlog..😦 (

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s