Syarat kelayakan Pramugara/Pramugari

Tadi aku ada terbaca 1 artikel dari website ni (Malaysian Airlines), pasal kelayakan seseorang yang ingin menjadi pramugara/pramugari. Aku agak tertarik juga la nak tahu lebih lanjut pasal benda ni, dalam masa yang sama, aku teringin nak tahu apa kelayakan yang di perlukan oleh seseorang untuk memenuhi criteria sebagai seorang pramugara/pramugari di syarikat penerbangan terkemuka. Syarikat penerbangan negara ini juga menawarkan pakej gaji yang menarik beserta elaun, kemudahan perjalanan, perubatan dan lain-lain..

Syarat Permohonan dan Kelayakan

  • Warganegara Malaysia, berumur antara 18 – 30 tahun semasa tarikh temuduga.
  • Lulus SPM / setaraf yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia serta lulus dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik dan 3 subjek lain yang diambil dalam satu peperiksaan.
  • ‘Fasih’ bertutur dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. (Penguasaan bahasa lain adalah satu kelebihan)
  • Ketinggian minimum 165sm (lelaki) dan 157sm (wanita) dan berat badan yang seimbang.
  • Sihat tubuh badan dengan penglihatan baik (tidak rabun warna).
  • Memiliki personaliti dan penampilan yang menarik dan bermotivasi tinggi ke arah kecemerlangan di dalam khidmat pelanggan.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut link la URL ni : http://www.malaysiaairlines.com/

Regularly update about site info : http://majusatraining.blogspot.com/

p/s : Layak ke u’olls ni, ahaha! kepada sesiapa yang teringin dan hendak menceburi dalam bidang ni, persiapkanlah diri anda dari sekarang dengan persiapan yang boleh memenuhi kriteria atau syarat kelayakan seorang pramugara/ri..semoga berjaya k!

About these ads

170 responses to “Syarat kelayakan Pramugara/Pramugari

  1. i’m really admire to be an air steward,,i hope i could run after my ambition,,hope all crew out there can deliberate my mision n vision,,any info plez call my number 017-6386484,,

  2. kenapa susah sangat untuk memohon pramugara mas ekk..kenanap dea gak buat temuduga dekat kelantan..sini ramai yang minat nak jadi pramugara nih.

    • haa,,betul laaaa…ramai tau tak manusia kat kelantan nk jadi steward/dees…..datang laa buat interview kat airport sultan ismail petra kee,,kalau xde tempat lain nk buat !..saya pown nk jadi steward jugak !..saya sokong awak hakim !.. =)…hehehe

  3. minat sgt….tp tinggi i 153cm….uwa…kurang 4cm je lg…..yg len sume uke…i nk jd pramugari….umo i bwu 22 taon….

  4. saya nak sangat jadi pramugara..tolong apply kan saya kerja dalam bidang pernerbangan ini…tolong..saya harap dah jadi seorang pramugara yang berkaliber di syarikat pene rbangan itu..ni no fon saya …0129972052(shafiq redza)

  5. Hello can i ask you something? Whats will happen after the contract with an airline steward is over? Is still to be continued longer contract with the same airline? Thank you for your response :)

  6. excuse me,if i have scar on my hand and its quite obvious for people to see,am i still possible to get the job as the cabin crew ?

  7. sy teringin sgt nk jdi pramugari….sPM sy smua lulus.. tlong applykan sy kerja lam bdang pramugari ni…ni no fon sy. 01119821230

  8. salam.. sya pown teringin sangat nak jadi pramugara… sya dah dgr citer member sya bkeje jadi pramugara/ri ney, byk sngt masalah yg kite akn hadapi, tpi insyallah klu sya dpt sya akn wat keje tue sbaek mungkin.. klu ada interview plizz call me 0178985764. thank 4 your information..

  9. ai..sayangnya saya msh belum cukup umur..baru 15tahun..3tahun akan datang saya akan cuba untuk interview jadi seorang pramugara..haha…ketinggian saya sudah capai 165cm..kalau terima saya,saya pasti akan buat yang terbaik..

  10. hye..sy berminat tuk jd pramugari..tp msalah sy skunk lou speking sorg2 blh, p lou speking kt dpn org meme xblh..cmne erk nk atasi mslh 2??

  11. i want to be a fly attendents..because that was my dream when i was child….i hope….erm kalo da…krja kosong tlg applykn…no fon sye…0125940492

    • you have to apply it on yourselves. if you really want that job, go for it, attend the walk in interview and do some research about the possible question that may be come out at the interview. good luck anyway :)

  12. tahun ni last saya skolah,saya teringin sangat nak jadi seorang pramugari,saya harap sangat tuhan bukakan pluang pkerjaan itu untuk saya,wahai kakak2 pramugari semua,doakan saya ya,suatu hari nanti,saya akan tunaikan cita2 saya,.kalau ada apa2 info pasal pekerjaan ini,or temu duga pramugari terbuka,tlong maklumkan pada saya ya,saya benar2 inginkan kerja ini,ini 6ber saya 0138450057,harap ada yang sudi bantu.

  13. waa….sa da baca smuanya..mang ada yg lucu n ada yg mnyakitkan hati..sa x brapa fasi in english but i cn speaking litle bit.sa x brapa minat pramugara/ri but i am interested in pilot coz that my ambition since childhood.for they that interested in airhostess im just cn wish u luck.

  14. sye nak sanad2 jdi pramugari,,,,,, n taon nie sye last skola,,,,,
    ermmmm tggi sye bru 155 cm,,,,,, agak2 lyak ta eak,,,,,
    bi sye pon ta bpe nak oke,,,,, p sye akan sunguh2 tok cpai cite2 sye…
    ermmmm wish me luck k,,,,,

  15. yes..!!semua ciri2 tu saya ada..semo9ga cita2 saya dari kecil sampai sekarang nie menjadi..harap2 lah….

  16. Salam Air Asia
    Selain flaight attendant … klau untu ticketing , chek-in ada tak lowongan di air asia

  17. mnat sgt2 nk jd stewardess mas.tp skrg ni xad vacancy ke..umo i 18..tinggi mmg ngam2..tp search kt intrnet xad pon.please lah inf0rm kalau dh bkak prmohonan.

  18. as salam !..saya nk sangat2 jadi pramugara !..but,,saya tak pandai sangat laa nk speaking ni !…nk sangat2 jadi pramugara !…pleasee..hehe :)

  19. salam…boleh tolong gi tahu temuduga pramugari airsia…
    kakak sy dah ada kelayakan seperti yg dikehendaki…
    tempat,tarikh dan apa yg perlu dibawa…

  20. sumanye dh ckup..ade dploma..tp rsanye dorg x pndang kot..mslah sy,bi x krdit..but i cn speak inglsh vry well…cuma msa stdy dlu bnyk men…so skrg dh 21 taun…x lwat sgt ke utk mik pper july? mnat sgt nk jd pramugari..

    • you have to go for a walk in interview because they won’t simply approve you without passing all the stage and question. for example, on the first stage, they will check your height and weight and if you are qualified you can go to second stage and so on. so get ready for any upcoming interview and good luck in getting the job! ;)

    • Waalaikumussalam.. Kalau untuk MAS aiirlines, dorg nak kredit Math, English, and BM. as for Air Asia, dorg cuma nak kredit Bm and English in SPM. hope this answer helps.

    • teringin pulak nk jdi pramugari.itu ada cita2 sebenar sya..mcm mne erk nk wat temu duga..boleh ker klau kurng skit BI..mcm mne erk..

      • Kena practice speaking depan cermin lah jawabnya. sebab saya pernah attend interview untuk Flight Attendant Air Asia at Kota Kinabalu and interview will be all in English and you also have to answer in English :) btw, keep on practicing and fight for what you want because things won’t come that easy without an effort right? good luck okay! ;)

  21. Salam..saya berumur 23 thn,tinggi 170 cm,berat 55 kg,berdarah campuran cina+melayu,fasih bahasa inggeris,melayu dan mandarin.saya nak tanya adakah pesakit diabetes jenis 1 yg memerlukan suntikan insulin layak menjadi pramugari?. Saya menghidap penyakit ini dari kecil. Saya aktif dan cergas seperti orang lain cuma hanya memerlukan insulin. Harap encik daoat membantu saya. Terima kasih.

    • tak boleh sebab dorg cek spm. kalau x kredit BI and BM, dorg akan reject. this happen to my friend yg apply position ni, walaupun dia ambik kelas BI tapi tetap tak diterima sebab dorg rujuk keputusan SPM walaupun ada diploma/degree.

  22. hi guys, this upcoming 18 December 2012, there will be a walk in interview for Air Asia flight attendant. the venue will be at Kota Kinabalu International Airport (KKIA) and the registration time starts on 9am until 11am. Those who interested with this position you are invited to come. Just to mention, I’m one of the candidate and wish me luck people! thank you ^_^

  23. and this one also walk in interview for Air Asia flight attendant. the position is based in LCC Terminal, Sepang, Malaysia.

    Date: 20 December 2012
    Registration Time: 9-11 am
    Venue: Berjaya Plaza (Opposite Times Square), Jalan Pudu,
    55100 Kuala Lumpur,
    Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

    Date: 22 December 2012
    Registration Time: 9-11 am
    Venue: ATIC College Penang
    10 Jalan Burma,
    10500 Georgetown, Penang

    Good Luck guys! :D

  24. hai sy nissa…dh lma nk jd pramugari tp skrng ni dh smbung study blik. sy tinggi dh cukup akademik tu ad laa jgk…tp masalah skrang sy x la lwa sngt skadar boleh jew, pastu sy jnis ad mslh jrwat…pd pndngan anda lyk x sy truskan impian sy ni or cri jew career lain…

  25. sy minat dalam bidang mcm ni,cita2 sy memang nk jadi seorang paramugari,sy berasal dari sabah,fasih dlam berbhsa melayu n inggeris.tinggi 160 n berat 50kg,tp sy kurang jelas mcm mna nk apply dalam bidang ni

  26. minat nemang minat.. semua syarat tu ok….tapi bile kate nak kene lulus matematik tu uish semangat betul.. risult spm tak kuar agi.. hope sangat lulus.. lepas tu boleh aply jady pramugari… hahaha tolong doan saye yerk…

  27. sy berharap sangat satu hari nanti sy akn jadi seorg pramugari .. bkn saja dpt melihat keindahan dunia , malah sy dapat melayan pnumpang dgn baik sekali ..dan sekarang sy di tgkatan 5 .. sy hrus kjar cita2 tu .. tak kisah lah orang nak cakap ape .. yang penting , pramugari adalah minat saya bila dewasa kelak ..

  28. Saya baru saja lepasan sijil operasi pelancongan. Adakah sijil saya ini boleh bekerja di mana-mana agensi penerbangan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s